Wij gaan scheiden

Jullie gaan scheiden of uit elkaar. Maar hoe pak je dit aan? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe zit het met de kinderen en de koopwoning? Help! Zoveel vragen. Nassette Mediation Services (Susan van Kessel) beantwoordt in alle rust jouw vragen en vertelt je welke stappen er doorlopen moeten worden.

Mediation

Wat is mediation? En wanneer vraag je de mediator om hulp? Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Bij mediation werk je zelf aan een oplossing, maar krijg je er deskundige hulp bij. Je kunt voor mediation kiezen als beide partijen bereid zijn om in overleg tot afspraken te komen en als je denkt er met deskundige hulp uit te komen. Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar, oordeelt niet, maar helpt je om een oplossing te vinden. Beide partijen moeten vertrouwen in de mediator hebben.

Financieel advies

Eén van de eerste vragen waar vaak mee wordt gestart in een kennismakingsgesprek, gaat over scheiden en de eigen koopwoning. Wat zijn de mogelijkheden? Moet de woning worden verkocht of kan één van beiden de woning overnemen? Maar ook waar gaat de andere partner dan wonen? En welke consequenties heeft dit voor de kinderen en voor jullie samen? De belangrijkste aandachtsgebieden worden op een rijtje gezet. Duidelijkheid over financiële zaken geeft rust.

Kinderen en Ouderschap

Een scheiding is voor alle partijen moeilijk. Maar zijn er ook kinderen betrokken? Dat brengt veel emoties en onzekerheid teweeg. Je wil het natuurlijk ook voor hen zo goed mogelijk regelen. Maar waar begin je? Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben minderjarige kinderen dan zijn jullie, indien gehuwd of geregistreerd partners, verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Als je samenwonend bent is het niet verplicht maar ook aan te raden. Daarin maak je afspraken over de zorg en de opvoeding. Maar je wilt ook weten hoe het zit met kinderalimentatie en hoe en wanneer je het de kinderen vertelt.